Calvet be

Schirmer Alu-Baz composite geplaatst bij Thielemans & Co

CNC-bewerkingscentrum

HARTTRANSPLANTATIE

De beslissing om te investeren in een nieuw CNC-bewerkingscentrum neem je niet licht, benadrukt zaakvoerder Kristof Van Doorslaer: “We merkten dat we de nieuwe reeksen van Reynaers nog maar moeilijk konden verwerken met ons oud CNC-bewerkingscentrum. In de zomer van 2020 hebben we dan ook beslist om te investeren in een nieuwe machine. Dat gaf ons genoeg tijd om alles zorgvuldig in te plannen, alsook om ons oude bewerkingscentrum te verkopen. Het gaf ons ook de tijd om een buffer aan profielen aan te leggen, zodat we tijdens de werkzaamheden nog verder konden werken.”

Referentie Thielemans aluminium

VLOT VERVANGEN

Een CNC-bewerkingscentrum geldt als het kloppend hart in de productie; de vervanging ervan heeft dan ook wel wat voeten in de aarde. “In overleg met Reynaers werd geopteerd voor een Schirmer ALU BAZ, die geleverd zou worden door Calvet. De ambitie van Reynaers naar een verdere automatisering past perfect bij onze bedrijfsfilosofie. Zij hielpen ons ook met de vlotte overgang van de vorige naar het huidige CNC-bewerkingscentrum, compleet met de installatie van macro’s, de configuratie e.d. Een week voor het bouwverlof kwam een koper om de oude machine, waarna Calvet langskwam voor de plaatsing, ijking en installatie van het nieuwe CNC-bewerkingscentrum. Calvet is een gerenommeerde machine-expert die hier bovendien in de buurt zit, waardoor ze veel sneller kunnen ingrijpen op het vlak van service.”

Na een week kon Thielemans beginnen met de hele programmering en finetuning. Uiteindelijk was alles netjes op tijd klaar om na het bouwverlof terug op volle kracht te kunnen werken. Ter illustratie: de tweede dag na het bouwverlof draaide de machine al meteen op 100%.

Calvet stelde ook nog voor om een set camera’s te installeren. “In geval van een probleem kunnen ze snel en vanop afstand helpen door letterlijk mee te kijken in de machine en in diens software, om zo het euvel snel te verhelpen.”

Zeggen dat de installatie succesvol was, is een understatement. “Met dank aan een goede planning, de expertise van betrouwbare partners die instonden voor een perfecte installatie. De nieuwe machine zal ons toelaten om verder te kunnen groeien en de automatisering ten volle te kunnen benutten.”

SNELLER, EFFICIËNTER EN ... PROPERDER

De nieuwe machine is een stuk sneller, nauwkeuriger en efficiënter dan de vorige. “We zaten wat op de limiet bij de vorige machine; meer capacteit was niet meer mogelijk. Nu hebben we weer ruimte om verder te groeien.”

“Door zijn grotere autonomie kun je de machine tevens langer autonoom laten werken, waardoor je tijd vrijmaakt voor de operator om andere taken uit te voeren.”

“Daarnaast hebben we nu een droogfrees. Het is een detail, maar: op de vorige machine werkte de frees met olie, waardoor er olieresten op het profiel kwamen die je nadien moest verwijderen. Dat konden we ook niet doen met om het even welk poetsmiddel zonder de lak aan te tasten. Nu, met de droogfrees, is dat allemaal niet meer nodig, waardoor de verwerking en werksnelheid er wel bij vaart.”

Referentie Thielemans aluminium