Calvet be, Calvet N.V.

Tooltip #5 –Spantangen

Tooltip #5 –Spantangen

Als leverancier van kwalitatieve bewerkingsmachines en toebehoren vinden wij het belangrijk een goede informatiestroom aan te bieden met betrekking tot deze machines én ook de gebruiksgoederen. Om deze reden willen wij graag wat meer vertellen over de verschillende gebruiksartikelen (zie webshop) die passen bij onze machines in onze Tooltip-blogs, waarvan hierbij de vijfde alweer!

Dit Tooltips blog zal dieper in gaan op de spantang; wat doet een spantang nou precies en hoe kies je de juiste spantang bij jouw machine en gereedschap?

Wat is een spantang?

Om een rond gereedschap (frees, boor, etc.) in een toolholder vast te maken wordt er een spantang gebruikt. In dit blog zullen we ons met name buigen op de ER spantangen, deze houden het gereedschap vast door middel van enorm krachtige compressie van de spantang. Deze compressie wordt opgebouwd door een spanmoer die passend is aan de toolholder.

Hoe werkt het?

De spantangen klikken in de spanmoer die vervolgens op de toolholder wordt geschroefd, het gereedschap wordt in de spantang gestoken en de moer wordt vervolgens vastgedraaid. De spantang zit in een interne taps toelopende schacht die overeenkomt met de tapsheid van de spantang. Deze tapsheid drukt de spantang tegen het gereedschap en vergrendelt deze op zijn plaats.

Weldon-opname

Een andere klemmethode die wij aanbieden is die met een Weldon-opname. Hierbij is een deel van het snijgereedschap afgevlakt en wordt het gereedschap met een stelschroef vast geklemd. Het voordeel van deze methode is dat het gereedschap niet door kan slippen, maar biedt alleen exacte maten tegenover het variabele bereik van een ER spantang.

Maat kiezen

Welke spantang gebruikt moet worden is volledig afhankelijk van het gereedschap dat gebruikt gaat worden en welke toolholder passend is voor de bewerkingsmachine. Om de keuze in de spantang toe te lichten zullen we eerst moeten kijken naar de naam opbouw van de spantang, bijvoorbeeld ER32 Ø8-9. Het onderdeel ER verteld natuurlijk over wat voor soort klemmethode gebruikt wordt. Het nummer 32 verteld ons de buitendiameter van de spantang, deze moet overeenkomen met de binnenmaat van de toolholder. Afsluitend verteld Ø8-9 ons voor welke diameter gereedschap de spantang geschikt is. Hierbij moet er gericht worden een spantang te kiezen waar het gereedschap aansluit op het hoogste getal van de spantang, deze spantang zou dus het meest geschikt zijn voor een frees met schacht van 9mm doorsnee. Hoewel de spantang ook een gereedschap met een schachtdiameter van 8mm vast kan houden kan hier een stuk minder klemkracht op uitgeoefend worden en wordt dus niet geadviseerd. Kies bij een gereedschap met een schachtdiameter van 8mm liever een spantang Ø7-8 voor maximale klemkracht.

Afsluitend

Om afwijkingen minimaal te houden is het belangrijk de spantangen goed schoon en roestvrij te houden, maar houdt er wel rekening mee dat de spantang een gebruiksproduct is. De spantang is onderhevig aan slijtage en zal na een x aantal gebruikscycli vervangen moeten worden. Dus wanneer deze ondanks goede reiniging toch meer afwijking toont dan gewenst zal het tijd zijn voor een nieuwe spantang.