Tooltip #4 –Draadtappen

Tooltip #4 –Draadtappen

Als leverancier van kwalitatieve bewerkingsmachines en toebehoren vinden wij het belangrijk een goede informatiestroom aan te bieden met betrekking tot deze machines én ook de gebruiksgoederen. Om deze reden willen wij graag wat meer vertellen over de verschillende gebruiksartikelen (zie webshop) die passen bij onze machines in onze Tooltip-blogs, waarvan hierbij de vierde alweer!

Dit Tooltips blog zal dieper in gaan op draadtappen, deze gereedschappen worden gebruikt om aan de binnenzijde van een gat schroefdraad te creëren. Bij Calvet bieden we viertal soorten gereedschap aan om draad te tappen: snijtappen, roltappen, boor-tap combinaties en draadfrezen. Deze 4 soorten zullen hieronder toegelicht worden, inclusief eigenschappen voor de verschillende bewerkingen.

Snijtappen

De meest bekende vorm van draadtappen is snijtappen, bij deze bewerking wordt de ruimte tussen de draad weg gesneden door het gereedschap, de bewerking is geschikt voor doorlopende én blinde gaten. Bij deze bewerking is er alleen sprake van een neerwaartse beweging van het gereedschap.

Bij de bewerking dient er rekening gehouden te worden met het voor te boren gat, deze moet namelijk kleiner zijn dan de maat van de bout. Zo moet bijvoorbeeld een gat dat voor M6 getapt dient te worden voorgeboord worden op 4,9mm. In onze infomap (zie onderaan pagina) vind je alle informatie met betrekking tot het instellen van de tapbewerking.

Roltappen

Bij het roltappen van schroefdraad is de bewerkingswijze net iets anders; in plaats van het snijden van het materiaal wordt het materiaal omgevormd tot een schroefdraad. Deze methode wordt aangeraden in combinatie met de Flowdrill of Aludrill en is dus geschikt voor doorlopende gaten.

Een gerolde draad is in de regel sterker dan een gesneden draad, alleen heeft de methode wel een aantal kanttekeningen. De bewerking vraagt namelijk meer vermogen van de machine (circa 50%) gezien er meer koppel nodig is het materiaal in vorm te drukken. Om dezelfde reden leveren wij dit gereedschap alleen voor bewerkingen in aluminium, staal heeft een te lage elasticiteit en verkort de levensduur van het gereedschap aanzienlijk.

Boor-tap combinaties

Een snelle methode om getapte gaten te produceren is met een boor-tap combinatie, dit gereedschap start met een boorkop en wordt opgevolgd door een snijtap. Door deze combinatie zal het niet meer nodig zijn om het gat eerst met een boorbewerking voor te bereiden.

De werking van het tappen is dus gelijk aan snijtappen, het verschil is alleen dat het alleen geschikt is voor een doorlopend gat, dit natuurlijk omdat de boor vooruit werkt op tap bewerking.

Draadfrezen

Als vierde gereedschap om interne schroefdraad te ontwikkelen bieden wij draadfrezen aan. Deze frezen hebben een kleinere diameter dan het uiteindelijk gat en snijden de schroefdraad uit door zelf een cirkelvormige beweging te maken.

Wanneer mogelijk zullen wij altijd draadfrezen adviseren, dit door de veelzijdigheid van het gereedschap. Zo is het mogelijk om met 1 gereedschap de schroefdraad links- en rechtsom te frezen, verschillende diameter gaten van schroefdraad voorzien, in ondiepe gaten draad te frezen en de rand van het gat af te schuinen. Bovendien belast deze bewerking het werkstuk minder en bij eventuele freesbreuk zal het gereedschap niet vast komen te zitten.

De beperking van deze methode is wel de diepte waarop er schroefdraad aangebracht kan worden: De maximum diepte die geschikt is voor deze methode is namelijk maar 2 maal de diameter van het freesdeel van het werkstuk. Om schroefdraad aan te brengen in een dikker materiaal zal er dan ook gekeken moeten worden naar een alternatief gereedschap.

Waar dit gereedschap veel mogelijkheden heeft, moet de bewerkingsmachine hier wel geschikt voor zijn. Bij twijfel kan er altijd contact met ons opgenomen worden om dit te controleren.